Pinball Nirvana Home Page

Go Back   Pinball Nirvana Forums > Real Pinball > Maintenance & Repair

Maintenance & Repair Discuss and offer tips on real life machines.

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 01-05-2014, 08:39 PM
Brucer Brucer is offline
Inserted Coin
 

Join Date: Jan 2014
Posts: 3
Credits: 5,195.40
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
Brucer is on a distinguished road
Default CFTBL goes haywire intermittently

Hi, I have acquired a Bally "Creature from Black Lagoon" machine and have successfully serviced the play field replacing lamps, rubbers, flippers, etc. The machine has been working well for some months but has now developed an intermittent fault which I am seeking help to solve...

After playing a few minutes, suddenly the flippers start firing randomly on their own and no longer respond to the buttons. The game cannot be played in this state. Usually this resolves itself after a while but returns periodically.

Any suggestions on what may be the problem or how best to troubleshoot will be much appreciated.

Thankyou!
Reply With Quote
  #2  
Old 01-07-2014, 08:58 PM
pinballdaveh's Avatar
pinballdaveh pinballdaveh is offline
Pinball Technician
 

Join Date: Aug 2012
Location: poconos
Posts: 930
Credits: 62,768.65
Thanks: 218
Thanked 325 Times in 276 Posts
Rep Power: 19
pinballdaveh is a jewel in the roughpinballdaveh is a jewel in the roughpinballdaveh is a jewel in the roughpinballdaveh is a jewel in the rough
Default

i think the problem is in the fliptronics board. with machine off, unplug board connectors, unscrew and remove fliptronics board. check for cracked solder connections, solder if needed.replace and reconnect board. this problem could also be data related, so replacement of the cpu to fliptronics ribbon cable may be needed.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-13-2014, 01:46 AM
Brucer Brucer is offline
Inserted Coin
 

Join Date: Jan 2014
Posts: 3
Credits: 5,195.40
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
Brucer is on a distinguished road
Default

Thanks pinballdaveh for the reply.
After posting the question I found a whole bunch of great info, especially this http://www.pinwiki.com/wiki/index.ph...d_F115_message

Yes.. I forgot to mention I sometimes get the "check F114, F115" message. Turn outs LED1 went out during the failure which made it fairly easy to troubleshoot from there. However strangely enough even after replacing the 7812 REG Q2, capacitor C2 (showing visible signs of leakage) and checking diodes I was still not getting 12V at TP3 despite getting 18V at TP8 and LED6 being lit.
I had 12V coming out of Q2 but nothing either side of fuse F115. There is nothing but circuit board track between these two points yet I could see no visible break, so I decided to solder a wire bridge between the output of Q2 and the + side of C2. This worked!
I can only conclude that the link from one side of the PCB to the other at either Q2 or C2 had broken. Whether this was the original fault, or one I had introduced while replacing other parts I don't know, but it's working now so all good!
Reply With Quote
  #4  
Old 01-20-2014, 08:46 PM
pinballdaveh's Avatar
pinballdaveh pinballdaveh is offline
Pinball Technician
 

Join Date: Aug 2012
Location: poconos
Posts: 930
Credits: 62,768.65
Thanks: 218
Thanked 325 Times in 276 Posts
Rep Power: 19
pinballdaveh is a jewel in the roughpinballdaveh is a jewel in the roughpinballdaveh is a jewel in the roughpinballdaveh is a jewel in the rough
Default

when radial capacitors leak, the oil inside leaks down the leads into the thru hole connector, stopping at the solder side. this oil corrodes the thru hole metal , breaking the internal connection. when replacing these radial lead capacitors ,trace repair or jumpers might be needed.
Reply With Quote
  #5  
Old 01-20-2014, 09:08 PM
Brucer Brucer is offline
Inserted Coin
 

Join Date: Jan 2014
Posts: 3
Credits: 5,195.40
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Rep Power: 0
Brucer is on a distinguished road
Default

I thought it might be something like that. My other theory was I might have damaged the thru-joint when replacing the cap. Maybe a combination of the two as the fault went from intermittent to hard at about the same time.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
CFTBL vp9 unclewilly Visual PinMAME New Releases 1 11-24-2009 08:16 PM
Will trade CFTBL for Family Guy or Adams Family bmf2001 Sales, Swaps & Needs 6 05-31-2009 07:43 PM
CFTBL Dot Matrix is in French. Why? bmf2001 Maintenance & Repair 10 05-31-2009 02:47 AM
It only took a year! Scapinos CFTBL v1.0 is here. scapino Visual PinMAME New Releases 2 05-17-2007 05:19 PM


All times are GMT -4. The time now is 12:46 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Template-Modifications by TMS
Credits System provided by vBCredits II Deluxe (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.
Shoutbox provided by vBShout v6.2.15 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.